Dzienne archiwum: 07/04/2013

Dzwoniec

DSC_0538b

  Dzwoniec zwyczajny, dzwoniec (chloris chloris) jest gatunkiem małego ptaka z rodziny łuszczaków. Wielkością zbliżony do wróbla, ale bardziej krępy, z dużą głową oraz masywnym, stożkowatym i mocnym dziobem. Dorosłe ptaki są barwy oliwkowozielonej, z żółtymi wstawkami na obrzeżach skrzydeł i ogonie. Samica jest zdecydowanie bardziej szara i z mniejszą ilością żółtego koloru. Młodociane osobniki mają delikatnie prążkowany przód, a żółte zabarwienia występują jedynie u nasady ogona. Jego nazwa odzwierciedla jego śpiew, przypominający dźwięk małych dzwoneczków. Zamieszkuje tereny parkowe od nizin po górną granicę lasu. Nie unika również parków miejskich. Gniazda zakłada w gęstych zaroślach, w których samice składają 3-6 niebieskawych z brązowymi plamkami jaj, w okresie od kwietnia do września. Po dwóch tygodniach od złożenia wykluwają się pisklęta, którymi opiekują się oboje rodzice przez kolejne dwa tygodnie. Żywią się głównie nasionami, a w okresie lęgowym również owadami. Ich ulubionym pokarmem są nasiona słonecznika, po który chętnie zaglądają do miejskich karmników…

Więcej zdjęć…