Bażant

DSC_0709a

               Bażant, bażant szlachetny, bażant łowny, bażant kolchijski, bażant zwyczajny, bażant pospolity, bażant obrożny, bażant właściwy (Phasianus colchicus) – gatunek średniej wielkości, osiadłego ptaka z rodziny kurowatych.

             W Polsce dominuje bażant łowny, będący krzyżówką kilku odmian. Koguty są większe od kur, ich długość razem z ogonem wynosi około 90 cm, a waga do 1,5 kg. Kury są mniejsze i lżejsze, zazwyczaj nie przekraczają 1 kg. Samce wyróżniają się jaskrawym upierzeniem, ciemną głową i długim ogonem.

             Bażanty są ptakami stadnymi, zamieszkują gęste zarośla, skraje pól uprawnych, trzcinowiska. Mimo że zimują, to jednak źle znoszą trudne warunki pogodowe. Utrzymujący się mróz i śnieg potrafią zdziesiątkować niejedno stado. Pierwotnie był to ptak azjatycki, ale został sztucznie rozprowadzony po świecie. Obecnie spotkać go można na całym obszarze niżowym kraju, choć występuje nierównomiernie.

               Bażancie gody rozpoczynają się wczesną wiosną. W maju i czerwcu kury składają oliwkowozielone jaja, które wysiadują niecały miesiąc. Młode w bardzo krótkim czasie zdobywają samodzielność, potrafią się poruszać, a w drugim tygodniu życia zaczynają fruwać.  Ulubionym pokarmem bażantów są nasiona krzewów, trawa, owoce leśne, kukurydza, ale nie gardzą również owadami, dżdżownicami czy ślimakami…

DSC_0718a

DSC_0730a

DSC_0750b

DSC_0756a

 

 

 

 Więcej zdjęć…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *