Archiwa kategorii: Ptaki

Łabędzi śpiew

DSC_0066bŁabędzi słyszałem śpiew.
Było to letnim wieczorem:
Przy bladym świetle miesiąca,
W pośrodku płaczących drzew,
Ponad przejrzystym jeziorem,
Stała wybładła i drżąca,
Łabędzi zawodząc śpiew.

Na cichej powierzchni fal
Łabędzie pieśni słuchały,
Myśląc, że jeden z ich grona
Przedśmiertny wylewa żal,
Gdyż ona, jak łabędź biały,
Co z pieśnią, zraniony, kona,
Śpiewała wśród cichych fal.
…                        Łabędzi śpiew, A. Asnyk

Więcej zdjęć…

Grudniowy dzień nad Zalewem Zegrzyńskim

DSC_0546a                 Ostatnia sobota mijającego roku była niezwykle pogodna. Mocno błękitne niebo, jaskrawe słońce i ciepłe powietrze przypominały raczej budzącą się wiosnę a nie ostrą grudniową zimę. Bezchmurne niebo odbijało się w tafli Jeziora nadając mu lazurową barwę i podkreślało zieleń nadbrzeżnego lasu. Widoczność była doskonała aż po horyzont, tylko hen na zachodzie powolutku gromadziły się siwe chmury.

             Aura zachęciła mieszkańców szuwarów i nadbrzeżnych zarośli Zalewu do wzmożonej aktywności. Łabędzie rodziny wypłynęły z zacisznych zatoczek na otwarte wody. Czaple siwe parami „patrolowały” wody brzegowe i urządzały sobie wyścigi między groblami. Nawet leniwe z natury kormorany zaktywizowały się i grupami opuściły swoją „srebrną” wyspę. Pokryte guanem drzewa na tej niewielkiej wysepce, lśniły na tle błękitu niczym ozdobione srebrem świąteczne drzewka…

Więcej zdjęć:

Nad jeziorem                    Kormorany                    Ptaki

Dziadek do orzechów

DSC_0469b           W dniu wczorajszym miałem okazję obserwować gawrona usiłującego rozbić orzech włoski. Ten towarzyski z natury ptak tym razem unikał wszelkich innych stworzeń i wyraźnie krył się, aby w samotności rozłupać łupinę. Niestety, mimo silnych uderzeń dziobem orzech opierał się, a na dodatek uczynne kawki chciały mu pomóc. Jednym słowem – miał twardy orzech do zgryzienia, którym naturalnie nie zamierzał się dzielić. Odleciał w poszukiwaniu bardziej ustronnego terenu  ;-).

Ptaki…

Bażant

DSC_0709a

               Bażant, bażant szlachetny, bażant łowny, bażant kolchijski, bażant zwyczajny, bażant pospolity, bażant obrożny, bażant właściwy (Phasianus colchicus) – gatunek średniej wielkości, osiadłego ptaka z rodziny kurowatych.

             W Polsce dominuje bażant łowny, będący krzyżówką kilku odmian. Koguty są większe od kur, ich długość razem z ogonem wynosi około 90 cm, a waga do 1,5 kg. Kury są mniejsze i lżejsze, zazwyczaj nie przekraczają 1 kg. Samce wyróżniają się jaskrawym upierzeniem, ciemną głową i długim ogonem.

             Bażanty są ptakami stadnymi, zamieszkują gęste zarośla, skraje pól uprawnych, trzcinowiska. Mimo że zimują, to jednak źle znoszą trudne warunki pogodowe. Utrzymujący się mróz i śnieg potrafią zdziesiątkować niejedno stado. Pierwotnie był to ptak azjatycki, ale został sztucznie rozprowadzony po świecie. Obecnie spotkać go można na całym obszarze niżowym kraju, choć występuje nierównomiernie.

               Bażancie gody rozpoczynają się wczesną wiosną. W maju i czerwcu kury składają oliwkowozielone jaja, które wysiadują niecały miesiąc. Młode w bardzo krótkim czasie zdobywają samodzielność, potrafią się poruszać, a w drugim tygodniu życia zaczynają fruwać.  Ulubionym pokarmem bażantów są nasiona krzewów, trawa, owoce leśne, kukurydza, ale nie gardzą również owadami, dżdżownicami czy ślimakami…

DSC_0718a

DSC_0730a

DSC_0750b

DSC_0756a

 

 

 

 Więcej zdjęć…

Mandarynka

DSC_0449a

           Mandarynka (Aix galericulata) to gatunek średniego ptaka wodnego z rodziny kaczkowatych, podrodziny kaczek, szczepu piżmówek. Zamieszkuje wschodnią Azję. Zimuje głównie w Japonii i południowo-wschodnich Chinach. W Europie hodowana od XVIII wieku jako ptak ozdobny. Mandarynka jest jedną z najbardziej popularnych i najładniejszych kaczek na świecie.

                Samiec na co dzień barwami zbliżony jest do samicy, ale w okresie godowym przepięknie mieni się wieloma jaskrawymi kolorami. Natomiast samica jest zdecydowanie skromniej ubarwiona, zazwyczaj szarobrunatna z oliwkowym odcieniem.

                 W chińskiej tradycji są symbolem wierności, ponieważ łączą się w pary na całe życie. Chińczycy wierzą również, że gdy jedna z kaczek ginie, druga umiera z tęsknoty…

Więcej zdjęć…

Paw indyjski

DSC_0422a

             Paw indyjski (paw niebieski, paw zwyczajny)(Pavo cristatus) to duży ptak grzebiący z rodziny kurowatych. Często spotykany w parkach na całym świecie. Niezwykle barwny i jeden z najwcześniej udomowionych ptaków ozdobnych.

           Samiec różni się od samicy wielkością i ubarwieniem. Głowa, szyja i pierś pokryte są błękitnymi, a grzbiet zielonymi piórami. Całość lśni metalicznym połyskiem. Skrzydła mają barwę brązową z czarnymi prążkami, a krótki ogon jest biało – brązowy. Okazałe pióra, zwane potocznie „pawim ogonem”, są w rzeczywistości wydłużonymi piórami pokryw nadogonowych. Przy końcach brązowozielonych piór znajdują się wielobarwne koncentryczne kręgi. Ten swoisty tren samca informuje samice, że właściciel posiada dobre geny i jest w doskonałej kondycji.

                   Samice nie posiadają „pawiego ogona”, ale mają podobny czub z piór na głowie. Ubarwienie ich jest brązowawe z jasnym spodem.

           Są ptakami wszystkożernymi, zadowalają się zarówno nasionami jak i bezkręgowcami czy drobnymi kręgowcami. W Indiach cieszą się szacunkiem jako tępiciele węży i skorpionów oraz ze względu na niezwykłą czujność i głośny alarm podnoszony na widok drapieżników…

DSC_0405a

DSC_0410a

DSC_0414a

DSC_0420a

 

Więcej zdjęć…