Ptaki duże

Bocian biały

Bocian biały (Ciconia ciconia) – gatunek dużego ptakabrodzącego z rodziny bocianów (Ciconiidae).

Czapla siwa

Czapla siwa (Ardea cinerea) – gatunek dużego ptaka wodnego z rodziny czaplowatych (Ardeidae). Zasiedla EuropęAzję i Afrykę. W Polsce średnio liczny ptak osiadły.

Kormoran

Kormoran zwyczajnykormoran czarny (Phalacrocorax carbo) – gatunek dużego ptaka wodnego z rodziny kormoranów (Phalacrocoracidae), zamieszkujący wszystkie kontynenty z wyjątkiem Ameryki Południowej i Antarktydy.

Kormorany są ptakami bardzo towarzyskimi, żyją w koloniach liczących kilkadziesiąt i więcej osobników. Doskonale pływają i nurkują na głębokość nawet dziesięciu metrów, w czym pomaga im błona spinająca palce. Niezwykła zdolność akomodacji soczewki oka pozwala widzieć równie dobrze w powietrzu, jak i pod wodą. Pióra skrzydeł nie są wodoodporne, co z jednej strony ułatwia nurkowanie bo zmniejsza wyporność, ale z drugiej wymusza częste ich suszenie. Dzięki silnym pazurom kormorany świetnie radzą sobie również z chodzeniem po gałęziach drzew. Szacuje się, że każdego dnia dorosły kormoran zjada prawie 0,5 kg ryb. W czasie karmienia młodych ta ilość wzrasta nawet do 1,5 kg. Apetyt ptaków powoduje, że jedna gniazdująca para wytwarza dziennie ponad kilogram guano. Odchody kormoranów zawierają sporą ilość stężonych azotanów, fosforanów i są silnie żrące, co powoduje trwałe zniszczenie drzewostanów na obszarze kolonii.

Łabędź

Łabędź niemy (Cygnus olor) – gatunek dużego, częściowo wędrownego ptaka wodnego z rodziny kaczkowatych (Anatidae), zamieszkujący Eurazję od Łaby i Półwyspu Jutlandzkiego po Pacyfik. Przeloty: luty-maj i wrzesień-grudzień. Zimuje w Europie, północnej Afryce oraz środkowej i południowej Azji. Polska populacja w większości odbywa krótkodystansowe koczowania. Jest jednym z najcięższych ptaków latających. Gatunek inwazyjny poza naturalnym obszarem występowania.

Paw

Paw indyjskipaw niebieskipaw zwyczajny] (Pavo cristatus) – gatunek dużego ptaka grzebiącego z rodziny kurowatych (Phasianidae). W naturze występuje na Półwyspie Indyjskim, został introdukowany również w inne miejsca na świecie. Jako ptak hodowlany często spotykany w kolekcjach na całym świecie. W Indiach jest świętym ptakiem. Gatunek monotypowy.

Click to rate this post!
[Total: 62 Average: 4.9]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *